Installatie

Geotextiel

Het geotextiel wordt onder het kunstgras geplaatst, deze werkt drukverdelend, onkruidwerend en geluidsdempend als er op een gestabiliseerde ondergrond gewerkt wordt.
Rol het geotextiel uit, snijd het uit op maat en bevestig het met schroeven op de paaltjes. Kleine tip: besproei het geotextiel met water, zo zet het zich vast aan de ondergrond en zal deze niet verschuiven als je het kunstgras er over trekt/rolt. Nadat het geotextiel gesneden en geplaatst is, kan men beginnen met het uitrollen van de kunstgrasrollen. Kies één vezelrichting en houd die voor de rest van het project aan.
De vezelrichting wordt het best gelegd in de richting van waaruit men het meest naar de tuin kijkt. Het mooiste effect krijgt men als men in de vezels kijkt (vezels wijzen naar u toe).

Snijden

Het op maat snijden en de randafwerking van het kunstgras gebeurt het best met een stevig, scherp mes (bv Stanley mes). Snijd eerst de rand van het moederdoek af. Je kunt je richten op de laatste tuftlijn.
Bovendien snijd je best schuin, langs de achterkant, tussen de lussen van de grasvezels. Zo beschadig je geen vezels. Voorzie bij het op maat snijden telkens een marge van 5cm, deze marge kan je dan verwijderen op het einde. Leg de naden tegen elkaar op 1 mm: indien te ver ziet u de ondergrond, indien te dicht zal gras niet meer op de grond liggen… doe dit nu met alle naden.

Lijmen

Onder de naden wordt een lijmband gelegd. zodra al het snijwerk achter de rug is en het kunstgras op de gewenste plaats ligt kan de tweecomponentenlijm worden gemengd met behulp van een staafmixer.
De lijm wordt best in kleinere porties overgegoten om de verdeling op de lijmband te vergemakkelijken. De verdeling van de lijm gebeurt met een lijmkam, ook het gebruik van plastic handschoenen wordt aangeraden. Een teveel aan lijm zal zich via de naden en perforaties tussen de vezels afzetten, het is dus noodzakelijk dat eventuele lijmresten onmiddellijk worden verwijderd.
Opgelet het is zo dat deze lijm snel verhardt en onmogelijk te gebruiken is bij regenweer! De naden worden vervolgens dicht gelegd en dan stevig aangedrukt. Bij het dichtleggen is het handig om met 2 personen te werken en het kunstgras zoals een ritssluiting dicht te maken. Na het dichtleggen van de naden moet minimaal 3 keer over de volledige lengte van de naad worden gewandeld.
Doe dit in kleine stapjes om zo de volledige naad aan te stampen.

Als u deze handleiding stap voor stap volgt, zou u in staat moeten zijn om zelf kunstgras te leggen in uw tuin of terras.